Deppig läsning om depression

 

 Alltid förföljd av stenåldersmänniskan

och kanske det även inkluderar frågan:

Varför?

Varför får vi människor depressioner i ett sammanhang där vi har det bra?

 

 

Brist på ämnet Serotonin,

ja visst

men varför?

 

 

Rangteorin är en teori om hur evolutionen fått depression hos människor att uppstå. Enligt denna teori gynnar depression spridningen av vissa gener. Det är en anpassning till att man förlorat sin sociala status och samtidigt även tron på att kunna återvinna den. En besegrad individ har en strategi som misslyckats och behöver anpassa sitt beteende för att öka sina chanser att överleva. Det naturliga urvalet har tagit fram depression som ett sätt att få oss att acceptera en underordnad roll. Vinsten av en depression är att förhindra att en förlorare förlorar ännu mera i en konflikt.

När en individ håller på att förlora en social konflikt så startar ett beteendeprogram som får individen att sluta tävla och sänka sina ambitioner. Denna process är ofrivillig och resulterar i energiförlust, nedstämdhet, sömnstörningar, dålig aptit, och förlust av självförtroende, vilket är typiska symptom vid depression. De yttre symtomen på depression (ansiktsuttryck, ihållande gråt, etc.) signalerar till andra att förloraren inte duger i konkurrensen, och det avskräcker också andra från att försöka återställa förlorarens sociala status.

 

 

Att acceptera en lägre status hade en viktig funktion i ett stenålderssamhälle: det ökar överlevnadschanserna för den enskilde individen (egentligen dennes gener) genom att ge skydd mot fientliga stammar, behålla tillgång till mat och till gemenskap. Att anpassa sig till en lägre rang ger två fördelar: dels ser depressionen till att förloraren verkligen ger upp och inte försöker göra en "comeback", dels blir vinnaren försäkrad om att förloraren verkligen har gett upp, så att konflikten upphör utan ytterligare våld mot förloraren. Den sociala ordningen blir då återställd.[39]

  1. ^ Evolutionary Psychiatry: A New Beginning. 2000. ISBN 0-415-21978-7
  2. Från sidan: http://sv.wikipedia.org/wiki/Serotonin

 

 
 
 
 Men misströsta inte kära människa.
Det finns andra sammanhang där du kan få vara den du är utan att bli en förlorare
och vill du inte byta miljö 
så kan du både "dopa dig" med lite Serotonin
och träna för rond två.
Den andra ronden som du har alla möjligheter att vinna
med eller utan knock out.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0