Var det mormorsrutan eller granny squares som var först?

 
 
 Hårda tider och allt skulle ta tillvaras, även garnstumpar. Helt plötsligt är den lilla rutan uppfunnen som virkas av garnrester. Tror förstås att det var en svensk förfäder som var uppfinnaren. Antingen satt hon i Sverige och kom på mönstret för att sedan ta med sig den fiffiga rutan till det nya landet där den fick namnet granny squares. Eller så var det först i Amerika som den uppfanns, för att sedan åka tillbaka över Atlanten till Sverige och fick då namnet mormorsrutor.
Svårt att hitta faktarutor om mormorsrutorna desto lättare är det att hitta täcken och plädar gjorda av de rutorna som uppfanns för över 100 år sedan. Oemotståndliga och supermoderna att virka, men nu helst med nytt garn i nystan. Färgkombinatinerna kan varieras i det oändliga och storlek på täcket begränsas bara av hur mycket garn och energi man har. Det är både roligt och avstressande att virka och allt behöver inte bli täcken. 
 
,
 
,
 

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Frågan kvarstår. På vilken sida av havet virkades den första mormorsrutan? 
 
Fotnot: I sängen sover momo Ulla (men aldrig på dagen).Hon skulle nog säga att mormorsrutan uppfanns av en finlands-svenska och att ett riktigt täcke ska virkas av restgarner, precis som hon har gjort.

Kommentarer
Postat av: Åsa

Inga surrutor här inte...jättefint!

Svar: Tack. Nej jag hoppas att det är tur-rutor :)
Exsisto MammaMia

2012-09-15 @ 12:10:27
URL: http://marobelda.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0