Att vara intelligent på mer än ett sätt

 
Intelligent
 Står där rakryggad och visar med sina raka stolpar sint stolthet. Intelligent, det finaste man kan vara om man är människa, eller? Fin vill man vara för inte vill man behöva säga att jag inte förstår eller att jag inte kan. Det förstår även den som inte förstår, för då är man kanske ointelligent med ett stort O längst fram i ordet. O:et som symboliserar allt tomrum i hjärnan.
 
Men O:et kanske inte alls står för tomrum utan för något annat, ett kikarsikte för att hitta något annat. Och det finns inte bara något annat utan något mycket mer.
Han som såg att det fanns något mer, var pedagogikprofessorn Howard Gardner. Han var den första som sa: 
 
Det handlar inte om hur intelligent du är utan hur du är intelligent.
 
Alla människor är intelligenta men på olika sätt och det finns många sätt eftersom det finns nio olika intelligenser där man är olika stark i de olika kategorierna. Det är både vilka gener man föds med och i vilken miljö man lever i som styr hur de olika intelligenserna stärks.
 
 
Vilka är de nio olika intelligenserna och kan du se hur din intelligens ser ut?
 
Logisk-matematisk intelligens
Du har sinne för kategorisering, klassificering, slutledning, generalisering, beräkningar och prövande av hypoteser. Du är bra på att tänka och resonera logiskt och abstrakt.
 
Språklig (lingvistisk) intelligens
Du har stort ordförråd och gott språköra. Du är bra på att använda ord, antingen muntligt eller i skrift.
 
Rumslig (visuell-spatial) intelligens
Du har känsla för färg, linje, mönster, form och förhållandet mellan dessa element. Du har förmågan att visualisera, att grafiskt åskådliggöra visuella eller spatiala idéer och att orientera dig i tre dimensioner. Du är bra på att fickparkera eller att hitta i en ny miljö.
Du är bra på att uppfatta den visuella - rumsliga världen exakt t ex som jägare, scout eller vägvisare och du är bra  på att förändra denna värld till exempel som inredare, arkitekt, konstnär eller uppfinnare.
 
 
Kroppslig (kinestetisk) intelligens
Du är bra på att använda hela kroppen för att uttrycka tankar och känslor. Du kan vara skådespelare, mimare, idrottsutövare eller dansare. Du är också bra på att använda händerna för att framställa eller förändra föremål.
 
Musikalisk intelligens
Du är bra på att känna igen melodier och sångverser, och du kan omforma och uttrycka olika sorters musik. Du har känsla för rytm, tonhöjd, melodi och klangfärg hos ett musikstycke.
 
Social-interpersonell intelligens
Du är bra på att lyssna, trösta, vägleda och medla, du är känslig för ansiktsuttryck, gester och röstlägen. Genom dessa kunskaper kan du påverka en grupp människor att agera på ett visst sätt. Du trivs med att arbeta tillsammans med andra människor.
 
Reflekterande (intuitiv-intrapersonell) intelligens
Du är bra på att förstå dina egna reaktioner och känslor. Du har god självkännedom och du har en riktig bild av dig själv. Du vet vilka dina starka och svaga sidor är. Du har också förmåga till självdisciplin och självanalys. Du trivs med att vara ensam.
 
Natur intelligens
Du har ett praktiskt kunnande, som kommer till användning när saker och ting krånglar och när det gäller att finna felet och rätta till det. Du är bra på att förstå sammanhang i naturen och du har en instinktiv förståelse för djur och natur, Du är gärna i naturen och du känner till fåglar och växter.
 
Existentiell intelligens
Du är bra på att tänka. Du är intresserad av de stora livsfrågorna. Du funderar mycket över den mänskliga tillvaron, livet och döden och diskuterar gärna religiösa och filosofiska frågor.
 
 
När jag har sett att det finns olika intelligenser så vill jag också kunna vara intelligent på alla olika sätt, men som allt annat så kräver det träning. Så därför tränar jag på att bli intelligent.
 
 

 
Men kommer man kunna säga att alla intelligenserna är lika viktiga om man på högskoleprovet aldrig är intresserad av om man kan skilja på en King Edvardpotatis och en Röd baron utan ger bäst poäng till dem som ser likheter och olikheter på mönster och snabbt kan lösa matematiska uträkningar? För det är då du kan komma in på din drömutbildning. Den utbildning i yrket som kräver att du ska ha en styrka i tex social-interpersonell och reflekterande intelligens. Just den intelligensen som ingen efterfrågar förän du möter livet.
 
Fotnot: Fakta om Howard Gardner och de nio intelligenserna:
http://www.gugglan.se/kunskapsformer.htm 
http://kreativpedagogik.nu/multipla-intelligenser-howard-gardner
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0