Att andas

 
Vid födelseögonblicket tilldelas alla människor ett visst antal andetag. Hur vi sedan väljer att förbruka dem är upp till var och en. Så säger en gammal indisk sägen. Ingen kanske tror på en gammal sägen, men tänk om det är sant. Tänk om...
 
 
Vi tar ca 20 000 - 25 000 andetag per dygn. Det bli i genomsnitt 14 andetag per minut. Om du andas sex till tio andetag per minut i stället så aktiverar du det parasympatiska nervsystemet, det system i kroppen som ger dig lugn och ro. Du stillar ditt sinne och lär dig koncentration. Andningen  ökar syret i blodet vilket stimulerar hela blodcirkulationen och en lugn och medveten andning kan sänka högt blodtryck. Den medvetna andningen gör också att du håller jämnare kroppstemperatur, får en bättre fungerande mage och sover bättre. Andningen påverkar immunförsvaret i positiv riktning.
 
 
Titta på ett barn som sover. Oftast andas barn helt rätt i sömnen.Deras magar höjer och sänker sig. De andas genom näsan vilket gör att blodet får syre och lymfsystemet aktiveras, vilket gör att slaggprodukter förs ut ur kroppen. 
Små barn andas inte genom munnen, vilket vi vuxna ofta gör. När vi stressar kan vi börja flämta och det gör att vi blir ännu mer stressade. Det är också lätt att andnigen hamnar långt upp i bröstet när vi andas genom munnen.
 
Att bli medveten om sin andning och förbättra den är den absolut effektivaste sättet att förbättra sin hälsa.
 
 
För 50 år sedan var genomsnittet på kontrollpausen 25 sekunder (den tid du kan hålla andan efter en utandning). I dag klarar genomsnitt-människan bara 15 sekunder. Dessa resultat går hand i hand med ökad andningsvolym och  försämrad hälsa. På 60 år har vi fördubblat andningsvolymen. Överandning minskar syresättningen av cellerna. Man skulle kunna tro att det är bra att andas mycket och att det blir ännu mer syre till cellerna men så funkar det inte. Det är tvärt om. Överandning leder till kraftfulla kemiska förändringar och obalanser i kroppen som gör att mindre syre når cellerna.
 
 
Att vi har ökat våra andetag per minut i dag jämfört med för 60 år sedan beror sannorlikhet att vi lever i ett mer stressat samhälle och ett allt mer stillasittande liv. När vår fysiska aktivitet minskar så minskar även cellernas ämnesomsättning. Och när vårt syrebehov minskar pga fysisk aktivitet så andas vi mer. Det är en ekvation som inte går ihop utan det innebär en stor stress för kroppen. Vi behöver röra oss mer samtidigt som vi andas mindre. Du behöver reducera den volym luft du andas in och det gör du genomatt att andas avslappat, dvs slappna av i andningsmusklerna. Kanske att du måste träna på ett avslappnat andningssätt, kallas medveten andning.
 
 
Vid medveten andning (djupt ned i magen, in- och utgenom näsan och med en andning som är tyst, avslappnad och rytmisk) händer följande saker i kroppen:
- Blodtrycket sjunker
- Blodcirkulationen ökar
- Diafragman masserar viktiga organ
- Bröstkorgen blir mindre spänd
- Kroppshållningen blir snyggare
- Matsmältningen fungerar optimalt (du tar upp näringen bättre, maten smakar bättreoch du blir inte lika       sötsugen)
- Det parasympatiska (lugn- och ro) nervsystemet aktiveras vilket gör att du inte blir lika stressad.
- Hjärnan får tillräckligt med syre vilket gör att vi tänker klarare och håller oss mer koncentrerade. Du får bättre tålamod och ett jämnare humör.
- Immunförsvaret är aktiverat och förhindrar att onödiga baciller får fäste.
- Luften värms och fuktas vilket gör att värme och vätska behålls i kroppen.
- Hjärtat jobbar optimalt och håller sig starkt och friskt.
- Du sover bättre. 
 
 
Genom att andas genom näsan så värms luften samt fuktas. Du slipper problem med torr mun. Vatten och värme behålls i kroppen.Bakterier och mikroorganismer som finns i luften filtreras. Kvävemonoxid produceras i stora mängder i bihålorna - blodkärlen vidgar sig och bakterierna dör. 
 
I förkylnings- och kräksjuketider så är andningen extra viktig. För andas du in genom munnen spelar det ingen roll hur mycket du spritar händerna.
 
Övning: Andas långsamt in genom näsan och räkna till tre.
Håll andan och räkna till tre
Andas ut långsamt och räkna till tre
Slappna av
Andas normalt några gånger
Börja om
 
Övning: Ställ klockan på en minut och räkna hur många andetag du tar under den tiden. Forcera inte din andning utan låt den bara finnas där och följ med i den. Försök sedan att fördjupa din andning så att du tar färre och färre andetag för varje minut.
 
 
Du mår som din andning. Din andning är som du mår.
 
 
Ett första steg mot bättre hälsa är att ta reda på hur du mår genom att räkna dina andetag. Nästa steg kan vara att börja träna att andas rätt och minska på antal andetag per minut. För tänk om det är som den indiska sägnen säger: Du föds med ett visst antal andetag...
 
 
Fotnot: Inspiration och faktatext från min kollega och bloggläsare Katarina Ekström.

Kommentarer
Postat av: Vännen R

Intressant och tänkvärt...Hoppas kontrollpausen är 15 sekunder annars tror jag aldrig att jag klarar det...

Svar: Vi får träna :)
Exsisto MammaMia

2012-10-22 @ 18:37:13
Postat av: Kollegan Katarina

Underbart och viktigt inlägg...den näst sista bilen i inlägget med trädet i vintertid är bara helt fantastisk!!

Svar: Tack :) Träd är ju ett av våra många gemensamma intressen och att andas förstås
Exsisto MammaMia

2012-10-24 @ 06:52:54
Postat av: Anonym

Vilket misstag att blanda sekunder och minuter :( Det kan ju bli våran död ;) men nu är det fixat. Tack för rättningen, vännen R!

2012-10-29 @ 22:07:25
Postat av: Lotta Åhman

Helt underbara bilder som vanligt, jag andas som du lär och hej vad jag mår bättre och smalare har jag nog blivit oxå eller håller jag in magen? Alltid lika spännande att läsa.
Lotta

Svar: Tack :) Äntligen fick du till det. Undrar vilken utmaning du riktar in dig på här näst efter att ha lyckats med konststycket att få i väg en kommentar utan en ungdom bredvid dig. Leve utmaningar! Kram
Exsisto MammaMia

2012-11-08 @ 19:10:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0