Att hitta nyckeln till mitt bästa jag

 
 
Din och min hjärna, ett organ bestående av 100 miljarder celler. Hjärncellerna som är vår hjärnsubstan, grå eller vit och som består av två olika slags celler, neuron eller gliaceller. 
 
Hjärnans elokventa områden
 
Den gråa hjärnsubstansen är cellkroppen och dess utskott (dendriter), den vita hjärnsubstansen är myelinet som omger och isolerar cellens utskott och ser till att nervimpulsen kommer snabbt fram med sitt budskap.
   
 
 
Hjärnan, inte särskild stor (1-1,5 kg) men bärande på alla livserfarenheter, minnen, kunskaper, sinnesstämningar. Till det även hormoner, blodsockernivåer, syre, näring, elektrolyter, slaggprodukter och ev. gifter. En salig blandning som skulle kunna bli en oätlig soppa, men också en oemotståndlig cocktail bara man vet hur man ska blanda. En utmaning och i din livserfarenhetsbank ligger kanske minnen av både när du inte har varit en särskild god soppa och då du har varit en soppa som både givit näring och en alldeles speciell smakupplevelse av dig. 
 
 
Du har målet att hitta det bästa av dig, men du duger. Varför då tänka bäst?
Därför att ordet duger inte blir någon utmaning för hjärnan och ger därför inte samma förmåga att stimulera kroppen. Hjärnan gillar utmaningar.
 
Hur är jag då när jag är som bäst? Den bästa mamman, den bästa vännen, den bästa livspartnern, den bästa sjuksköterskan, den bästa av mig?
 
 
När jag har hittat vilka kvaliteter jag har när jag är som bäst och vilken känsla jag hade då, tränar jag hjärnan och hjälper mig själv att komma åt dessa resurser som finns där inne i min hjärna. Genom att flera gånger fråga mig själv: Hur är jag när jag är som bäst? När jag är så där lysande, inspirerande, klok, glad och tokig. Hur känner jag då? När jag ställer frågorna och känner efter vad som händer så börjar man aktivt förändra sina vägar i hjärnan. En slingrig stig kan förvandlas till motorväg beroende på vilka och hur mycket stimulans som sätter igång att transporteras till hjärnans olika delar.
När jag har hittat känslan/minnet döper jag den. Skrivredo, mammaredo, kompisredo, sjungredo, sjuksköterskeredo, lärarredo, lyssnarredo med flera. Känslan plockar jag sedan fram när jag ska bli mitt bästa jag. Det är så sporteliten använder sina ritualer när de ska prestera sitt bästa. Kan dem så kan väl vi!
 
 
Men så tänker du (kanske) som jag. Det är väl därför människan blir utbränd, för att hjärnan aldrig får vila från utmaningar. Kommer då på att det är väl därför vi ibland får springa och leta efter våra nycklar, hjärnan har tagit en paus från att vara som bäst.
 
 
Fotnot: Inspiration och fakta från Charles Franz i tidningen Skriva nr.7, 2012
Bilder av hjärnan tagen från:http://neuros.net
Bild av neuron tagen från http://chokladgrottan.webblogg.se
Fakta text om antal hjärnceller och vikt tagna från:http://sv.wikipedia.org
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Kollegan Katarina

Det här är verkligen ditt bästa blogginlägg ;)

Svar: Visst är den! Nu kan det bara bli sämre ;)
Exsisto MammaMia

2012-11-09 @ 14:47:40
Postat av: Johanna

Tack Mia, det här var ett nytt sätt att tänka! Ska försöka få några av mina slingriga stigar att bli lite rakare och bredare, om inte annat för att underlätta för min hjärna. Kram

Svar: Ja visst är det lättare att köra motorväg, men visst missar man då en hel del som dyker upp på vägkanten;) Tur att det finns olika vägar att välja när vi ska till målet. Kram tillbaka och tack för din kommentar.
Exsisto MammaMia

2012-11-10 @ 12:34:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0