Tomten i fönstret, en sann julberättelse

 
Tänk dig att du är 90 år +.
Tänk dig att du bor på "hemmet" och sitter med din kamrat som också är 90 år +. Ni kan båda titulera er bondmoror, ett yrke som inneburit hårt arbete. Då när ni bodde på era respektive gårdar fanns det sällan tid för att bara sitta. Nu sitter ni och ni säger att det är fantastiskt att bli servade. Tänk att jag skulle få det så här bra och bara sitta upprepar vännen, som inte kommer ihåg vad hon sagt eller vad hon just tänkte att hon skulle säga.
 
 
Era livshistorier korsar varandra genom åren som gått. Döttrar som varit bästa vänner i små-skole-åldern. Söner som arbetat på den ena eller den andra gården. Ni känner varandra och därför blir det extra trevligt och intressant när något barn och/eller barnbarn kommer på besök. Berättelserna från förr får liv för du kan berätta och komplettera om episoder från din väns liv som också var ditt liv.
Du kommer ihåg saker som din vän bara kan skratta åt i dag. Kanske för att det är svårt att komma ihåg "En vanlig dag på jobbat för en 9-barns mor".
Kanske för att minnet blir mer och mer inbäddat i demens.
Men det är inte bara du som kan lämna historier från livet. Du kan också få och du får svaret på en gåta som hände på julafton för ca 40 år sedan. Gåtan vilken du blir påmind om av vännens son som frågar:
 
- Kommer du ihåg den julaftonkvällen som en tomte tittade in genom fönstret?
 
 
Det gör du och du har alltid undrat vem det var, även om du har haft dina aningar.
Först tittade tomten in genom det ena fönstret och sedan tittade han in genom det andra fönstret, i en lagom takt så att tomten skulle hinna förflytta sig. Men takten ökade och till sist gick det så fort att de som var inne i huset knappt han att flytta på huvudet från det ena till det andra fönstret, för att se tomtehuvudet sticka upp. Sedan var plötsligt tomten borta och inte visste man vem tomten var eller tomtarna, för det var två.
Så får du veta att det är två av vännens sex söner som roade sig med att gå bort till din gård för att göra tomtebus. Precis vad du misstänkte säger du, men nu vet du. Även om det tog några år innan du fick svaret. Närmare bestämt 40.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0