Legenden som ska få dig att tänka, vad kan JAG göra!

 Du kan ändå ingenting göra. Det är kört. Det tror du.

Men så får du läsa Selma Lagerlöfs saga om rödhaken. Det är en legend utan vetenskaplig grund, men legenden kan förmedla något även för dig som vill ha allt förankrat till vetenskap och forskning. Den här legenden om Fågel Rödbröst vill få dig att förstå att det alltid finns något att göra för alla, även då det är kört.
Men du kanske inte vill tro på legender, men då är det inte försent att börja forska om tesen är sann, den som säger att: Det finns alltid någonting man kan göra, även för den som tror sig vara liten, grå och obetydlig.Legenden om fågel Rödbröst och Jesus på korset Gud skapade rödhaken grå. Rödhaken frågade Gud varför. Gud svarade: »Jag har kallat dig Rödbröst, och Rödbröst skall du heta, men du får själv se till, att du kan förtjäna dina röda bröstfjädrar.» Och så lyfte Gud upp handen och lät den grå fågeln flyga ut i världen.

Tiden går och en dag befinner sig rödhaken i Jerusalem. Det är den första långfredagen och det är den dagen Jesus korsfästs. Fågeln ser Jesus uppspikad på korset med en krona av stickande törne.

Fastän jag är liten och svag, borde jag ändå kunna göra något för denne arme pinade, tänker fågel rödbröst.

Han lämnar boet och flyger ut i luften, kretsar kring den korsfäste flera gånger utan att våga närma sig, ty han är en skygg liten fågel, som aldrig vågat komma nära en människa tidigare. Men så småningom tar han mod till sig, flyger fram till honom och drar med sin näbb ut en törntagg, som har trängt in i den korsfästes panna. Men när han har gjort det, faller en droppe av den korsfästes blod ned på hans bröst. Den vidgade sig snabbt och flyter ut och färgar alla de små späda bröstfjädrarna. Den korsfäste öppnar sina läppar och viskar till fågeln. »För din barmhärtighets skull har du vunnit vad ditt släkte har eftersträvat allt sedan världens skapelse.» 

När fågeln kommmer tillbaka till sitt bo, ropar hans små ungar till honom: »Ditt bröst är rött, dina bröstfjädrar är rödare än rosor!» »Det är endast en bloddroppe från den stackars mannens panna. Den försvinner, så snart jag badar mig i en bäck eller en klar källa.»
Men hur än den lilla fågeln badade, försvann inte den röda färgen från hans bröst, och då hans små ungar sedan blir fullväxta, lyser den blodröda färgen även på deras bröstfjädrar, liksom den lyser på varje fågel Rödbrösts strupe och bröst från denna dag.
(ur Kristuslegender utgiven 1904)


Tyvärr ville inte rödhaken ställa upp på bild, men en anna fågel rödbröst ville, tack lilla domherre!

Läs Fågel Rödbräst av Selma Lagerlöf i orginal. Den finns här: http://www.kenalexis.se/familj/selma.html


 Lagerlöf, Selma - Selma Lagerlöf är en av de internationellt sett mest berömda svenska författarna; unga... 

Selma Lagerlöf född 1858, död 1940
 


 Jesus på korset finns i Djursdala kyrka i Vimmerby kommun. Byggd 1692


Kommentarer
Postat av: Rakel

Tack för att du delade den här legenden i din blogg! Har hört den men mindes inte detaljerna...Jag blir så glad av att läsa den. Den bekräftar mycket av min erfarenhet av Guds kärlek. Om någon gör sig mottaglig att beröras av honom så kommer det ge effekter inte bara för den individen utan för alla i hans närhet och för generationer som följer. Hans kärlek har ingen gräns. Rödhaken är en av de fåglar jag som gör mig gladast av att se. Om du vill ha den på kort så är du välkommen till Djurön!Det har kommit hit i år också och håller på att bygga bo.

2012-04-21 @ 09:25:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0