Att brinna i elden

                                  

Människans behov av att alltid hitta en syndabock ser ut att gå som en röd tråd genom hela historen. Det började med Adam och Eva. Det var inte jag, det var Eva som sa att vi skulle äta av äpplena sa Adam då han mötte Guds vrede. 

När engelsmännen förlorade landområden i Frankrike på 1400-talet var det den unga tjejen Jeanne d´Arc som sågs vara orsaken. Hon hade genom sin deaktighet i kriget hjälpt fransmännen till seger och måste därför haft en pakt med djävuen. Hon dömdes i domstol för att sedan brännas levande på bål. Anklagelserna löd: Häxeri och för att ha burit manskläder fast hon var kvinna. Hon brändes på torget i Rougen en dag i maj 1431.

                        

1617 tillfångatogs 8 kvinnor. Det var Elin och Kerstin från Näs, Ingrid från Rippestorp, Margareta från Eketorp, Kirstin från Tråbrunna, Ingrid från Gållbo i Regna, Ingrid från Vånga och Lusse från Mullsäter (torterades till döds vid förhöret).
Dem sju kvinnorna kastades insmorda med tjära ned från ett stup. Nedanför stupet brann bålet. Platsen var Trollkäring röset i skogen mellan Finspång och Vingåker. Vad blev de syndabockar för mer än att de varit i Blåkulla och därför var häxor?

                         

1985 fälls en sjuksköterska för vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Det får namnet dialysolyckan.
Tre personer dog och 12 personer utsattes för livsfara. Domstolen (tingsrätt och hovrätt) ansåg att sjuksköterskan var ensam skyldig till händelsen. 

Larmfunktionen till dialysapparaen var frånkopplad. Vem hade gjort det? Sjuksköterskan hade tidigare på dagen sett att den var ifrånkopplad och därför satt på den, men hade hon av misstag gjort tvärtom? Hon skulle då larmat överordnad om att larmfunktionen var fel, detta tyckte rätten var oförklarligt att hon inte gjorde, trots att det var rond och att fokus var på patienterna som var svårt sjuka. Hovrätten tyckte även att det var misstänkt att sjuksköterskan inte kopplade samman ingreppet som tidigare hade skett i larmpanelen i den katastrofala stund då all personal var fokuserade på att rädda liv och ta hand om anhöriga. 

Dagen efter olyckan gick sjukhuset ut med att sjuksköterskan "erkänt" att hon stängt av larmet. Vad hon hade gjort var att berätta för sin överordnad vad hon var rädd för, att hon hade gjort.  
   
Alla domstolens ledamöten var män och alla hörda sjuksköterskor var kvinnor.  

                          

Finns det någon förklaring till att vi måste ha syndabockar? Jag söker på nätet syndabock och krisbearbetning och hittar:

"Människor behöver kanalisera sina starka känslor och somliga kommer ofelbart att göra det genom att visa och ge utlopp för ilska. Skuldbeläggande är en närbesläktad normal reaktion vid trauman. Att fullständigt förstå och absorbera det som har hänt är mycket svårt och abstrakt. För att konkretisera och öka förståelsen av det som skett kan skuldbeläggandet fungera positivt för krisbearbetningen genom att man kopplar samman katastrofen med en syndabock. Om syndabocken har egentlig skuld eller ej brukar i detta skede sakna betydelse för människan i kris och dennes bearbetande av sorg".
http://www.thomastvivlaren.se/2004_12_01_archive.html

Den som skyller händelsen på en "syndabock" kommer inte vidare så länge syndabocken inte ställts till svars. Om det inte är möjligt, exempelvis vid en naturkatastrof, kan det bli fatalt för individen, menar David Eberhard (chefsöverläkare på S:t Görans sjukhus). I förlängningen kan det leda till kroniska besvär som mardrömmar, panikkänslor och tvångsbeteende.http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakarna-gor-sig-redo-att-lyssna?rm=print


                            

Är du villig att tända elden när du blir drabbad av det oförklarliga? Vill du se syndabocken brinna för att rädda dig själv på vägen genom krisbearbetningen? Eller skulle du kunna klara av att tänka: Det är en människa precis som jag. Det gick till så här och det var inte meningen. För var det inte så att det var kunskapens frukt som Adam och Eva åt av? Skulle det inte vara dumt att inte dra nytta av der? Straffet har vi väl redan tagit emot (utvisning från paradiset och smärtsamma förlossningar).
Alla är vi människor. Alla gör vi fel, precis som Adam och Eva. Kanske något att tänka på när vi tittar in i valborgsmässoelden. Vi är alla människor, även häxorna.

                                                  

Fotnot:
Fakta om Dialysolyckan hittad i boken: I rättvisans namn, Ansvar, skuld och säkerhet i vården av Synnöve Ödegård
Fakta om Jeanne d Arc i boken: Barnens världshistoria, Helgon och riddare av Christer Öhman mfl.
Fakta om häxprocessen i Finspång: http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xprocessen_i_Finsp%C3%A5ng

Kommentarer
Postat av: KusinVitamin

Så hemskt och så intressant och så kunskapsberikande!

Här finns så mycket stoff till berättelser...

Farligt, farligt, fast härligt, härligt!

2012-05-02 @ 20:29:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0